ARTIGO - Agroforestry transitions: The good, the bad and the ugly

Resumo: This article canvasses the current definitions and framings of “agroforestry” in different academic literature and policies. Three key framings of “agroforestry” are identified in the scholarship and explored for their differences. The findings suggest that the distinct schools of research on “agroforestry” focus on distinct points of departure, and these baseline situations from which transitions to what is called “agroforestry” occur vary in distinct ways from monoculture plantations to primary forests. Political-economic analysis is used to scrutinize three key “agroforestry” transition categories: agroecological, agribusiness, and forest degradation, which the article identifies as agroecoforestry (the good), agrobizforestry (the bad), and agrodeforestry (the ugly) transitions, respectively. Examples of each type are provided based on field research in Brazil, and the results are put into a global perspective. The categories are helpful in identifying the “agroforestry” transitions that are currently marketed as good solutions but might also have negative impacts and in highlighting the agroecological agroforestry transitions that would help simultaneously increase global food production, adapt to and mitigate the climate crisis, and achieve equity and social justice.


Autores:
Ossi I. Ollinaho e Markus Kroger

Ano: 2021

ARTIGO - Potencial de genótipos de umbuzeiro para o desenvolvimento de doce em massa

Resumo: Uma das relevantes importâncias econômicas do umbuzeiro (Spondias tuberosa Arruda) ao semiárido nordestino pode ser atribuída ao beneficiamento do fruto na forma do tradicional doce em massa. Entretanto, existem limitações na produção e padronização deste derivado quanto sua cor, sabor e textura, o que prejudica sua qualidade, identidade e alcance de outros mercados. Este trabalho foi conduzido buscando analisar o potencial de genótipos de umbu (Acesso 37, Acesso 44, BRS 48, BRS 52, BRS 55 e BRS 68), registrados pela Embrapa, para o desenvolvimento de doce em massa. Avaliou-se a qualidade dos produtos obtidos, diante de uma amostra comercial, quanto a composição físico-química (pH, acidez total, atividade de água, sólidos solúveis, umidade, firmeza, cor (L*, a*, b*), açúcares redutores e não-redutores, vitamina C e sinérese) e aceitação por consumidores quanto a impressão global. O método CATA foi aplicado para descrever o perfil sensorial das amostras. Os resultados mostraram diferença significativa (p≤0.05) na composição físico-química das amostras, sendo as amostras Acesso 37 e BRS 68 as mais apropriados ao processamento de doce em massa, com a maior firmeza e menor sinérese. Os consumidores indicaram os genótipos 37, 44, BRS 52 e BRS 55 com maiores médias de aceitação na impressão global; associaram as amostras em distintas caracterizações, indicando o Acesso 37 e BRS 68 como mais gostosos e firmes, e a amostra comercial como a mais ácida, adstringente e terrível.


Autores:
Renata Torres dos Santos e Santos, Carlos Antônio Fernandes Santos, Viseldo Ribeiro de Oliveira, Saulo de Tarso Aidar, Ana Cecília Poloni Rybka, Clívia Danúbia Pinho da Costa Castro, Aline Camarão Telles Biasoto

Ano: 2021